Kayısı Çekirdeği

Güneşte kurutulan kayısının çekirdeği olup, gün kurusu kayısı çekirdeği de denilmektedir. Çekirdekler, el değmeden makinelerle kırılmaktadır.

Faydaları;

Kayısı çekirdeği güzelleştiriyor Kayısının hem çeşitli hastalıklar için hem de güzellik için ilaç gibi kullanıldığı bildirildi.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, kayısı çekirdeğinin çeşitli hastalıklar için kullanıldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Asma İHA'ya verdiği bilgide, kayısının üzerinde taşıdığı özellikler nedeniyle fonksiyonel gıdalara örnek verilebileceğini söyleyerek, "Fonksiyonel gıdalar kendi özel bileşenleri yoluyla hastalıklardan koruyucu veya tedavi edici etkiye sahiptir.

Kayısı tohumu ve tohum yağı, bileşimindeki yüzde 95 doymamış yağ asidi,yüzde 5 doymuş yağ asidi içeriği ve ideal oleik-linoleik asit oranıyla serum kolestrol düzeyini düşürebilmesi, lakstatif, ekspektoran gibi özelliği nedeniyle fonksiyonel gıdalara örnek olarak verilebilir" dedi. Yrd. Doç. Dr. Asma, gıda sanayisinin fonksiyonel gıdaları üretmesi sonucu tıp ve ilaç sanayisi ile işbirliğine girerek, yeni bir alan ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

Türkiye'de kayısının halk arasında karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Asma, "Ülkemizde acı kayısı tohumunun yağ ve amigdalin içermesi nedeniyle halk arasında karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır. Çin'de bronşial hastalıkları hafifletmek için sıklıkla kayısı tohumu kullanılır. Tohumlar hırıltılı öksürükte, bronşit, astım, amfizem ve kabızlıkta dahilen kullanılmaktadır" diye ifade etti.

Kayısı tohumlarının yaygın bir kullanım alanı ise kozmetik sanayisi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Asma, "Kayısı tohum yağının diğer mineral yağların yerini alabilecek doğal seçenek oluşu, içeriğindeki yüksek E vitamini sebebiyle kozmetik sanayisinde sabun, krem, şampuan ve parfümeri yapımında oldukça fazla kullanılmaktadır. Günümüzde bilhassa ciltte kötü görünüme neden olan siyah noktalar ve mevcut kırışıklıkların giderilmesinde, kayısı yağının son derece etkili olduğu bilinmektedir" şeklinde bilgi verdi. Yrd.Doç. Dr. Asma,"Kayısı tohumu yağı ile ilgili yapılacak yeni bilimsel çalışmalara paralel olarak bu ürün, kozmetik sanayisinde daha fazla kullanım alanı bulacaktır" dedi.

Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !